Tips & trucs

Wil jij ook een paar honderd uur per jaar besparen? Dat is makkelijker dan je denkt! We helpen je hieronder op weg met wat sappig, laaghangend fruit. Meld je gratis aan bij onze community en ga aan de slag.

Sneltoetsen

Je vertrouwde muis lijkt snel en superhandig, maar voor de meeste van jouw computergerelateerde taken kost ‘ie je onnodig veel tijd en energie. Hoe dan anders? Met je toetsenbord, in de vorm van sneltoetscombinaties! Kies uit het lijstje onder de knop één functie op je computer die je vaak gebruikt en ga voor die functie consequent de sneltoets gebruiken. Zodra het vanzelf gaat, kies je een volgende.

Wachtwoorden

Het is hoog tijd dat we wachtwoorden definitief afschaffen. Toen het internet ontstond -lang, lang geleden- boden ze nog wel enige bescherming, maar die tijd is voorbij: wachtwoorden zijn inmiddels onze zwakke plek. Op z'n minst hoog tijd om tweefactor-authenticatie aan te zetten dus. Michael McIntyre legt uit waarom het een goed idee is om beter om te gaan met je wachtwoorden.

Tovertypen

Een zin of passage typen met een snelheid waar Harry Potter jaloers op zou worden? Dan kun je gewoon leren! We hebben het niet over blind typen -ook een onmisbare skill wat ons betreft-, maar over tovertypen: een woord, zin, cijfercombinatie of zelfs een hele tekst op je scherm toveren met behulp van één enkele afkorting. Dat scheelt je op jaarbasis al gouw een paar werkdagen. Om nog maar niet te spreken van de energie die het scheelt om niet elke keer opnieuw from scratch een mooie formulering of dezelfde saaie gegevens te moeten ophoesten.

E-mail

E-mail is voor de meeste scherm- en kenniswerkers de kanarie in de kolenmijn. Zoveel informatie, zo weinig kennis van de slimste eindbestemming van al die teksten en bestanden. Het gevolg? Enorme aantallen mails die in je inbox blijven hangen tot ze eindelijk afgehandeld zijn. Dat leidt tot tijd- en energieverspilling, fouten en stress. We helpen je met een korte, maar krachtige training om in vier dagen om je inbox leeg te vegen én te houden, in minder dan 30 minuten per dag.

Community

De Digitale Fitheid community deelt kennis, inzichten en tips met elkaar via een fantastisch online platform, dat dient als database, trainingsplatform én vraagbaak. Iedereen is welkom, of je nu veel of juist heel weinig kennis hebt van digitale fitheid. Omdat we geloven in de kracht van fysieke bijeenkomsten, organiseren we elke 3e maandag van de maand een DF-dag bij Seats2meet Utrecht.

PKM

Persoonlijk kennismanagement houdt zich bezig met de manier waarop we vergaarde informatie verwerken en die vervolgens delen. Dat proces is ontzettend belangrijk. Je kunt immers pas echt van waarde zijn voor je omgeving als je jouw schat aan verzamelde kennis en informatie in no time paraat hebt. PKM biedt de handvatten en tools die je daarvoor nodig hebt.

Academie

Stichting Digitale Fitheid houdt zich bezig met het verspreiden van het gedachtegoed van digitale fitheid én reikt handvatten aan voor iedereen die met digitale fitheid aan de slag wil. Wil je een stap verder (als individu of organisatie) en heb je behoefte aan een traject waarbij intensieve begeleiding en samen leren centraal staan? Dan biedt de Digitale Fitheid Academie leergangen en trainingen op maat.

Meer weten over over slimmer werken?

“It’s hard to make a difference if you can’t find your keys.”

Eén van je belangrijkste hulpbronnen om fijn te kunnen werken en leven, is de informatie en kennis die je gedurende je leven verzameld hebt: informatiekapitaal. Opvallend genoeg hebben de meeste mensen echter geen idee waar ze al die informatie het best kunnen laten. De mappen, submappen en documenten die we daarvoor gebruiken dienen ons niet langer. We zijn de hele tijd alles kwijt. Herkenbaar?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste inzichten, tips en trucs.